6 gode grunner for å gå mer

Vi skal ikke undervurdere effekten av å gå tur.
Du trenger ikke legge ut på en lang joggetur for å få helsefremmende effekter. Å gå er en genial aktivitet som har en rekke helsefordeler.

1. Alltid mulig!

Å gå er noe du kan gjøre så og si hele tiden, og (nesten) alle kan gå. Du kan gå til jobb om avstanden tillater det, du kan gå kveldstur etter middag, du kan gå til butikken, du kan gå en tur i lunsjpausen på jobb. Det eneste du trenger er et par sko som er gode å gå i.

2. Godt for hjertet!

Aktiv gange kan redusere høyt blodtrykk og kolesterol, som begge bidrar til hjertesykdommer. Studier utført ved Lawrence Berkeley National Laboratory viser at å gå er like bra for hjertet som løping. Forskerne fulgte opp og analyserte 33 060 løpere og 15 045 turgåere. Når de sammenlignet moderat gange med løping fant de at turgåerne opplevde like stor eller større helsemessige fordeler enn løperne.

3. Styrker skjelettet

Å gå er mindre skadelig for leddene dine enn tyngre aktiviteter som løping og aerobic – samtidig som det å gå reduserer risiko for benskjørhet. Det er viktig at knoklene belastes regelmessig hver dag i form av fysisk aktivitet, og her er gåturer genialt.
STYRKER: For å belaste, og dermed styrke knokler og ledd, bruk det du har rundt deg for å gjøre gåturen litt tyngre.

4. Bedrer lungekapasiteten

Om du går 10 000 skritt om dagen vil det påvirke oksygenopptaket ditt positivt. Men her er tempo og anstrengelse et tema – å få opp tempoet når du går er nøkkelen for økt lungekapasitet. Å gå i ulendt terreng og i bakker kan være svært effektivt.

5. Mental gevinst

Den mentale gevinsten av å komme seg ut i dagslys og naturen er stor. Underveis på turen får man ikke bare bevegelse i kroppen, men også i sinnet. I tillegg har sollyset en positiv effekt på hodet vårt. I følge Women & Health fant forskere at de som gikk mer rapporterte økt positiv mental helse og velvære.

6. Vektkontroll

Å gå kan virke som en hverdagslig aktivitet uten særlig effekt, men med riktig intensitet kan denne aktiviteten brenne seriøse kalorier. Få litt tempo på turen, gå i ulendt terreng – og vips så er 30 minutter en liten treningsøkt. Ta på joggeskoene og få med en venn, eller sett litt god musikk på øret – god tur!

Kilder: Williams P, Walking versus running for hypertension, and diabetes mellitus risk reductions, www.sparkpeople.com

logo-turmarsjforbundet2